Tuky
Patří k nejvydatnějšímu zdroji a zásobárně energie v potravě. Tvoří stavební složku buněk ????
Ve srovnání se stejným množstvím sacharidů a nebo bílkovin obsahují vice než dvojnásobek kalorii.
Tuky nás chrání před úniky tepla, umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné jen v tucích. Tuky dávají tělu k dispozici vitamín D a vápník, který je důležitý pro naše kosti. Z tuků (cholesterolu) se tvoří některé hormony.
Tuky dělíme: Rostlinné (oleje) - Nenasycené tuky - jsou složeny z nenasycených mastných kyselin. Tyto kyseliny jsou přirozené pro naše zdraví tím, že naopak snižují hladinu krevního cholesterolu a riziko onemocnění srdce.
❓Najdeme je - v rostlinných olejích, avokádu, rybách a oříšcích. Tímto rozdělení nekončí dále se dělí na
▶️ mono-nenasycené - olivový olej a řepkový
▶️ polynenasycené mastné kyseliny - skupiny omega 6 - obsahují kyselinu linolovou - slunečnicový a sojový olej.
Polynenasycené kyseliny skupiny omega 3 s kyselinou alfa - linolovou - lněný olej, vlašsky ořechy, sojové boby.
Živočišné tuky - pro zdraví jsou méně vhodné - nasycené mastné kyseliny a jejich vysoký příjem vede ke vzniku obezity. Dále také zvyšuje hladinu škodlivého cholesterolu a vzniká riziko cévních a srdečních chorob.
❗❗❗výjimkou je rybí tuk ????
Zdrojem živočišných tuků jsou: maso(vepřové), mastné výrobky a uzeniny, mléčné výrobky, jogurt, máslo, smetana, mléko.
❗Pod kontrolou by měl být příjem palmového a kokosového oleje a čokolády.
BodyLoveDiet.cz ♻️